Online Kuchárka - zdravé a chutné recepty
"Láska prechádza cez žalúdok"
+ Pridaj recept +

Potraviny z našej Online Kuchárky

Zelenina:

Brokolica

brokolica

Brokolica je dvojročná zelenina príbuzná karfiolu cenená pre svoj vysoký obsah vitamínov C, E a A. Najúčinnejšia je jako surová.

Najlepšia úprava brokolice je varenie v pare, aby sme zachovali čo najviac vitamínov a minerálov. Ďalej môžme brokolicu smažiť, variť, zapekať a dusiť. Brokolica slúži hlavne ako príloha najčastejšie k mäsu.

[ Recepty, kde sa nachádza brokolica ]

Cesnak

cesnak

Cesnak je dobrý na zníženie vysokého krvného tlaku. Znižuje hladinu cholesterolu. Znižuje riziko výskytu nádorových ochorení. Pôsobí proti črevným parazitom. Odporúčaná denná dávka cesnaku je 5 g, čo obsahuje jeden strúčik.

Účinky:

Povzbudzuje imunitné bunky k rýchlejšiemu deleniu a väčšej aktivite. Má protibakteriálne účinky a po stáročia sa využíva ako liek proti nádche, pri zapálenom hrdle, kašli a dýchacích ťažkostiach. Napomáha vykašliavanie. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje voľný prietok krvi. Znižuje vysoký krvný tlak. Znižuje hladinu cukru v krvi .Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.

Množstvo:

Aspoň jeden strúčik denne. Účinok 1-2 strúčikov cesnaku denne na zdravotný stav srdca je zjavný po niekoľkých týždňoch. Používa sa v kloktadlách a čajoch. Pri bolestiach kĺbov sa nanáša priamo na kožu. Vatový tampón napustený cesnakovým olejom a vložený do ucha je starý liek proti zápalu.

[ Recepty, kde sa nachádza cesnak ]

Cibuľa

cibuľa

Cibuľa obsahuje vitamíny B, C a E. Pôsobí proti rastu choroboplodných zárodkov. Cibuľa sa používa v kožnom lekárstve, dokáže zmäkčiť vrchné vrstvy ztvrdlej pokožky.

Účinky:

Allicín zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy a posilňuje imunytný systém. Étericke oleje brzdia zápalové procesy a uvoľňujú hlien. Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky. Švajčiarski výskumníci zistili, že je výbornou prevenciou proti osteoporóze. Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E.

Množstvo:

Čím viac tým lepšie. Odporúča sa jesť surová. Musí sa jesť len čerstvá, pretože po rozkrojení sa po 24 hodinách sa stáva toxickou. Výskumy odporúčajú zjesť denne 60 g. Po konzumácií sa doporučuje umyť ústa, napr. zubnou pastou Perlička a 14 hodín sa nebozkávať.

[ Recepty, kde sa nachádza cibuľa ]

Cvikla

cvikla

Účinky:

Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne minerálne a lipotropné látky. Obsahuje jód, kobalt a odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.

Množstvo:

Pridávame ju do šalátov, jedávame nastrúhanú a šťavu vmasírujeme do vlasov. Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku. Odporúčaná ročná spotreba je 3 kg. Pozor. Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate. Preto ju treba spočiatku miešať s mrkvovou šťavou.

[ Recepty, kde sa nachádza cvikla ]

Fazuľa

fazuľa

Fazuľové lusky sú charakteristické svojim vysokým obsahom aminokyselín, fytosterolov a flavonoidov. V malom množstve sa vyskytuje aj kyselina askorbová. Ďalej obsahuje železo, vápnik, draslík, mangán, molybdén, z vitamínov hlavne C a rôzne skupiny vitamínu B.

Fazuľa má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a krvný obeh. Je vhodná pre ľudí s redukčnou diétou.

[ Recepty, kde sa nachádza fazuľa ]

Kapusta

kapusta

Účinky:

Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine. Balastné látky regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé črevá. Kvasená kapusta pomáha pri pocite plnosti, páleniu záhy a grganiu. Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástorník a choroby hrubého čreva. Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfikujúco a odvádza škodlivé látky cez kožu. Acetylchlorin, ktorý obsahuje pôsobí pri depresiách. Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti chorobám.

Množstvo:

Štvrtina hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C. Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a olova odstrániť. Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, mechúra a liečia kožné choroby. Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac piť 5-6 pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom.

[ Recepty, kde sa nachádza kapusta ]

Kukurica

kukurica

V potravinárskom priemysle slúži kukurica ako zdroj oleja, škrobu, glukózy, fruktózového sirupu a bioethanolu. Zrno kukurice obsahuje: škrob (60-80%), bielkoviny (6-22%), tuk (1,5-15%), celulózu (2-11%) a popol (1,5-4%).

Účinky:

Vysoký obsah mangánu pôsobí proti stresu, svalovým kŕčom a srdcovej arytmii. Železo pomáha proti chudokrvnosti.

Množstvo:

Je bohatým zdrojom energie - je v nej veľa uhlohydrátov a bielkovín. 100 g pokrýva takmer polovicu dennej potreby železa. Najviac chutí kukurica ukradnutá na družstevnom poli v lete v podvečer.

[ Recepty, kde sa nachádza kukurica ]

Mrkva

mrkva

Účinky:

Znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík.

Množstvo:

Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dni je veľkou detoxikačnou terapiou pečene. Viac vitamínu A - karotínu sa uvoľňuje pri spracovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej úprave až 60%, kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5%. Ak si dávate čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotín v tele lepšie využije.

[ Recepty, kde sa nachádza mrkva ]

Paprika

paprika

Paprika obsahuje účinné látky, ktoré majú pálivú chuť. Tieto látky podporujú trávenie, zvyšujú žalúdočnú sekréciu, povzbudzujú krvný obeh a dýchanie.

Účinky:

Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.

Množstvo:

Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.

[ Recepty, kde sa nachádza paprika ]

Paradajka

paradajka

Účinky:

Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, množstvo vitamínu E, vitamín C a betakarotén.

Množstvo:

Jedzte ľubovolne. Aj paradajkový pretlak je bohatý na karotíny a vitamín E. Jeden pohár pretlaku chráni pred rozličnými ochoreniami, najmä pred prechladnutím. Preventívne pijete 1 pohár paradajkovej šťavy 3x denne po dobu 3-4 týždňov.

[ Recepty, kde sa nachádza paradajka ]

Petržlen

petržlen

Účinky:

Petržlen je bohatý na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik, draslík, fosfor, horčík, síru a kremeň. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrvnosti. Vitamín C posilňuje imunitný systém a povzbudzuje chuť do jedla. Povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri dne. Je užitočným zdrojom vápnika. Pomáha organizmu zbaviť sa nadmernej tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dymu.

Množstvo:

100 g obsahuje 170 mg vitamínu C. Odporúča sa používať ako korenina. Na zregenerovanie pokožky postačí sedem dní natierania čerstvou šťavou. Odvar zo semien uvoľňuje hladké svalstvo v celom tele a zmierňuje bolesti hlavy, migrény a podráždený žlčník. Žuvanie čerstvej petržlenovej vňate odstraňuje v dychu zápach po cibuli a cesnaku

[ Recepty, kde sa nachádza petržlen ]

Zeler

zeler

Účinky:

Je to nie len známa zelenina, ale aj dôležitá liečivá rastlina. Používajú sa všetky časti vrátane semien. Vňať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná ako potravinový doplnok pre nemocných na cukrovku. Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány. Betakarotén neutralizuje voľné radikály. Kálium reguluje krvný tlak a krvný obeh. Uľahčuje zbaviť sa stresu. Vďaka bohatému obsahu draslíka upokojuje nervy a zlepšuje subjektívny stav. Vňaťový je lepší ako koreňový. Je vynikajúcou zložkou redukčnej diéty.

Množstvo:

150 g pokrýva štvrtinu dennej potreby kália. Najlepšie je ho jesť surový. Zelerové listy sa dajú dobre sušiť a dlho si uchovávajú svoju vôňu.

[ Recepty, kde sa nachádza zeler ]

Zemiak

zemiak

Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny. Obsahujú približne 24 % sušiny, z toho približne 75 % tvorí škrob a asi 2 % rozpustné cukry. Bielkoviny tvoria okolo 5-10 % sušiny a tuky okolo 0,4 % sušiny. Hľuzy ďalej obsahujú významné množstvá kyseliny citrónovej, polyfenolov, minerálnych látok (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K aj.) a vitamínov C, B1, B2 a PP. Zemiaky sa odporúčajú ako diétna strava, pretože obsahujú výrazne menej sušiny než obilniny a teda aj menej využiteľnej energie.

Účinky:

Sú bohatým zdrojom vitamínu C a B a obohacujú telo draslíkom, magnéziom, fosforom a železom. Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj počtom kalórií. Najviac sa v ľudovej medicíne využíva práve šťava zo surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surového zemiaka sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny, a keď ho dáme na spánky, pomôže na bolesti hlavy a migrénu.

Množstvo:

100 g zemiakov = 70 kalórií. Keď sa zemiak varí alebo pečie v šupke, zachováva si veľa zo svojej hodnoty a je i ľahko stráviteľný.

[ Recepty, kde sa nachádza zemiak ]
Ovocie:

Ananás

ananás

Účinky:

Má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.

Množstvo:

V čase diéty konzumovať pol ananásu denne, jeden plátok pred každým jedlom. Časté konzumovanie čerstvého ananásu má blahodárne účinky. Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.

[ Recepty, kde sa nachádza ananás ]

Citrón

citrón

Citrón obsahuje veľké množstvo kyseliny citrónovej a vody. Preto sa často používa jako prídorné okyslovadlo do pokrmov, alebo sa z nich získava šťava.

Citrón posilňuje obranyschopnosť organizmu. Odstraňuje bolesti hlavy, zmierňuje problémy při trávení, pomáha zbaviť sa pocitov úzkosti. Stimuluje krvný obeh, znižuje arteriálny tlak, aktivuje črevnú a žlčovú sekréciu.

Šťava z čerstvého citrónu pridaná do pohára s vodou najviac osvieži organizmus v horúcom počasí. Citrón slúži aj ako prevencia pred nachladnutím a posiluje imunitný systém. Citrón pridávame pre zlepšenie chuti do šalátov a ďalších jedál.

[ Recepty, kde sa nachádza citrón ]

Jablko

jablko

Účinky:

Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov a v šupke nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky. Jablká majú vysoký obsah draslíka. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú pri hnačke a zápche. Proti hnačke pomáhajú sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, ktoré povzbudzujú činnosť čriev. Sú osvedčený prostriedok pri ťažkostiach s kĺbmi. Podporujú odolnosť proti chorobám. Jablká pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk. Jemne nastrúhané jablko i so šupkou konzumované večer viaže v črevách toxické látky.

Množstvo:

Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer regeneruje a očisťuje organizmus.

[ Recepty, kde sa nachádza jablko ]

Jahoda

jahoda

Účinky:

Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Takisto urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné radikály. Sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne.

Množstvo:

Stačí zjesť 20 dg denne. Kupujú sa na trhu alebo pestujú na záhrade.

[ Recepty, kde sa nachádza jahoda ]

Kokos

kokos

Biely vnátrajšok plodu obsahuje 60% - 67% tuku, 20% glycidov, 8% proteínu a 6% vody. Lisovaním alebo extrakciou sa získava kokosový olej. Usušený kokos sa melie na kokosovú múčku, ktorá môže byť rôznej akosti. Najjemnejšie stráhaný kokos je "fine", stredne strúhaný je "medium" a hrubo strúhaný je "coarse".

Ako otvoriť kokos? Navŕtame 2 diery do kokosovej škrupiny a vylejeme mlieko. Potom môžme kokos rozrezať alebo rozbiť.

[ Recepty, kde sa nachádza kokos ]

Marhuľa

marhuľa

Účinky:

Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a poruchy sústredenia. Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Urýchľujú tvorbu buniek. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom železa. Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov.

Množstvo:

Čerstvé alebo sušené marhule jedzte ľubovolne. Kôstky vypľúvajte. Už tri plody obsahujú karotíny v množstve polovičnej dennej potreby dospelého človeka. Za hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20% denného príjmu draslíka, ženám viac ako 10% železa a mužom takmer 20%.

Upozornenie:

Marhuľové kôstky obsahujú horký amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácií aj celkovú slabosť.

[ Recepty, kde sa nachádza marhuľa ]

Pomaranč

pomaranč

Účinky:

Vitamín a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. Kálium a magnézium organizmus prečisťujú. Sú zdrojom vitamínu C. Majú protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice.

Množstvo:

Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť proti chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľudia ktorý jedli denne 100g citrusového ovocia sa znížilo riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.

[ Recepty, kde sa nachádza pomaranč ]
Ostatné:

Mlieko

Výživový prínos:

Jedna šálka (alebo 250 ml) mlieka s obsahom tuku 2 % obsahuje 285 mg vápnika, čo predstavuje 22-29 % odporúčanej dennej dávky vápnika pre dospelého človeka, 8 gramov proteínov a množstvo ďalších živín (buď prirodzene alebo pomocou obohatenia):

  • Vitamín D a vitamín K – nutné pre zdravie kostí
  • jód – minerál nutný pre činnosť štítnej žľazy
  • vitamín B12 a riboflavín – nutné pre srdcovocievne zdravie a energiu
  • biotín a kyselina pantoténová – B vitamíny dôležité pre tvorbu energie
  • vitamín A – nevyhnutný pre činnosť imunity
  • draslík a horčík – pre srdcovocievne zdravie
  • selén – stopový prvok pri prevencii rakoviny
  • thiamín – B vitamín dôležitý pre činnosť mozgu, hlavne pamäť
  • kyselina linolová – prospešná mastná kyselina, ktorá potláča niekoľko typov rakoviny u myší, podľa štúdií ničí bunky ľudskej rakoviny kože, rakoviny konečníka a rakoviny pŕs a môže pomáhať pri znižovaní hladiny cholesterolu a predchádzaní ateroskleróze; dostupná je len z mlieka kráv kŕmených trávou.

[ Recepty, kde sa nachádza mlieko ]

Uhorka

- informácie sa čoskoro doplnia -

[ Recepty, kde sa nachádza uhorka ]

Oliva

- informácie sa čoskoro doplnia -

[ Recepty, kde sa nachádza oliva ]

Slanina

- informácie sa čoskoro doplnia -

[ Recepty, kde sa nachádza slanina ]

Vajce

- informácie sa čoskoro doplnia -

[ Recepty, kde sa nachádza vajce ]

Bryndza

- informácie sa čoskoro doplnia -

[ Recepty, kde sa nachádza bryndza ]

Losos

- informácie sa čoskoro doplnia -

[ Recepty, kde sa nachádza losos ]

Orech

- informácie sa čoskoro doplnia -

[ Recepty, kde sa nachádza orech ]
Diétne recepty
Bezlepková diéta Bezlepková diéta
Pre ľudí s celiakiou ponúkame bezlepkové recepty.
Bezmliečna diéta Bezmliečna diéta
Pre ľudí s alergiou na mlieko ponúkame bezmliečne recepty.
Bezvaječná diéta Bezvaječná diéta
Pre ľudí s alergiou na vajcia ponúkame bezvaječné recepty.
Bezsójová diéta Bezsójová diéta
Pre ľudí s alergiou na sóju ponúkame bezsójové recepty.
Bezorechová diéta Bezorechová diéta
Pre ľudí s alergiou na orechy ponúkame bezorechové recepty.
Kalendár potravín
Sezónny kalendár
Sezónny kalendár
Ovocie a zelenina pre konkrétny kalendárny mesiac.
Vitamíny v potravinách
Vitamíny v potravinách
Naučte sa, ktoré ovocie a ktorá zelenina obsahujú aké vitamíny a stopové prvky.
Zdravie v potravinách
Zdravie v potravinách
Naučte sa, ktoré ovocie a ktorá zelenina pomáhajú zdraviu človeka a akým spôsobom.
Orgánové hodiny Orgánové hodiny
V piebehu dňa sú telesné orgány najviac činné v rôznej dobe. Ak ste zvedavý, ktoré orgány kedy pracujú, pozrite si orgánové hodiny.
Výpočty
Výpočet obsahu alkoholu v krvi
Výpočet obsahu alkoholu v krvi

Koľko alkoholu dokáže Tvoje telo vstrebať?
  Body Mass Index
Body Mass Index

Ako si na tom s váhou? Potrebuje Tvoje telo schudnúť?
Výpočet energetickej potreby
Výpočet energetickej potreby

Spočítaj si svoju optimálnu dennú energetickú potrebu tukov a sacharidov.
  Výpočet spotreby energie
Výpočet spotreby energie

Spočítaj spotrebu energie (energetický výdaj) pri rôznych aktivitách.
Výpočet doby potrebnej na spotrebovanie x kalórií
Výpočet doby potrebnej na spotrebovanie x kalórií

Spočítaj, koľko času je potrebné na zníženie kalórií v tele pri rôznych aktivitách.